Northern Middlesex Regional Emergency Communications Center, Tewksbury

The Towns of Tewksbury and Dracut wished to construct a new Northern Middlesex Regional Emergency Communications Center (RECC) building to serve both towns and potentially up to two additional communities in the future. 

The employees of the RECC receive all incoming calls for police, medical, and fire assistance and then dispatch them to the appropriate location.  Security at this type of building is extremely important as well as interior special considerations for the employees due to the high-stress work environment.

The new 7,000 square foot building includes a dispatch area, administration area, training space, conference space, parking with a 30-vehicle capacity, and is handicap accessible.

As the OPM, CBI supported the Town and managed the overall project budget,  project schedule, and coordinated installation of new utilities services with utility providers and the general contractor in order to facilitate equipment start up and commissioning. 

CBI managed the coordination of multiple Owner furnished equipment and services, assisted with grant applications, reimbursement requests, and quarterly reports, as well as provided a full-time on-site Clerk-of-the-Works to observe the progress of the work and provide the Owner with Daily Status Reports.

CBI also assisted with the management of vendors and items needed for the call center such as the new communication tower, security, dispatch consoles, IT, State 911, and fiber lines which were all separate from the construction contract but had to be coordinated and sequenced properly.

During design, CBI provided review of cost estimates and value engineering items for the Owner to consider for cost savings.  Originally the Architect designed a butterfly roof (or “V” roof) which is an inversion of a standard roof form.  However, CBI recommended simplifying it to a flat roof because the “V” roof would create ponding issues, complications for the rooftop mechanical units, and would need a secondary drainage system to meet code requirements.

The Architect also originally designed the structure with exposed glulams.  While visually pleasing, CBI recommended this design feature may not be necessary for this type of building.

At the completion of the project there were less than 1½% in Change Orders which included Owner requested changes/upgrades and the project was completed on time.